2015-06-13 11:55:09• hírek • MTI

 Dárdai még egy poszton nem döntött

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 15 alkalommal találkozott szombati ellenfelével, a finn nemzeti csapattal: tíz győzelem, valamint három döntetlen mellett kétszer kapott ki.

Dárdai Pál szövetségi kapitány még egy poszton nem döntött, hogy ki kezdjen a magyar labdarúgó-válogatottban a szombati, finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőn Helsinkiben.

"Ilyenkor már szoktam tudni a kezdőcsapatot, most viszont még van egy kérdőjel. De most könnyű a dolgom, mert tényleg mindenki jól dolgozott a héten. Majd talán a vacsora után vagy holnap keléskor megérzem, hogy kell döntenem" - mondta a meccs helyszínén, a helsinki Olimpiai Stadionban tartott pénteki sajtótájékoztatón az MTI kérdésére a szakvezető, aki annyit azért elárult, Gera kezdeni fog.

A tervezett cserékről úgy nyilatkozott, hogy azokat alapjaiban befolyásolhatja a sérüléssel bajlódó Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland állapota, illetve Gera esetében a 60. percben mindig megkérdezi tőle, hogy bírja-e még. A sérültekkel kapcsolatban azt mondta, a sajtótájékoztató utáni utolsó edzésen meglátja, mennyire hátráltatja őket a problémájuk.

"Minket nem nyom a teher, hogy mi lesz, ha nem nyerünk. A finneket valószínűleg sokkal jobban nyomasztja az, hogy mi lesz, ha ők nem nyernek" - válaszolt Dárdai arra az újságírói felvetésre, hogy pontvesztés esetén a magyarok leszakadnak az első két helyezettről.

A riválisról azt mondta, sokat tartják a labdát, futsal-elemeket is használnak, játékosainak ezért nem szabad hagyniuk, hogy kicsalják őket a védekező területről. Kiemelni senkit nem akart az északiaktól, mondván nem szeretné növelni az önbizalmukat. Hozzátette, csalókának tartja, hogy legutóbbi hat meccséből ötször kikapott a finn csapat. Szerinte a barátságos meccsek nem számítanak, így abból is felesleges kiindulni, hogy a magyarok múlt héten 4-0-ra legyőzték a litvánokat, míg a finnek 2-0-ás vereséget szenvedtek az észtektől.

Tőzsér Dániel úgy vélte, két közel hasonló képességű csapat találkozik egymással és mindkét együttes győzelemre fog játszani. "Egyéni villanások dönthetnek és hogy melyik csapat lesz fegyelmezettebb, melyik tudja ráerőltetni az akaratát a másikra" - adta meg a siker kulcsát a középpályás, aki kifejtette, tisztelik a finneket, de nyerni szeretnének, ahogy Budapesten is tették.

Bátor játékot ígér Mixu Paatelainen, a finn labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki kijelentette, nekiesnek a magyar csapatnak a szombati Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

"Szinte minden meccsükön ugyanazt játsszák. Fizikális csapat erős védelemmel. Eleinte olyan erőcsatárokkal kezdenek, mint Priskin, vagy Szalai, aztán bevetik a gyors játékosaikat" - mondta a meccshelyszínén, a helsinki Olimpiai Stadionban tartott pénteki sajtótájékoztatón az északi együttes szakvezetője a magyarokról, s hozzátette, Budapesten kétség kívül az ő csapata volt a jobb, noha végül 1-0-s vereséget szenvedett.

Paatelainen az elmúlt időszak sikertelenségét - legutóbbi hat találkozójából ötöt elvesztett a finn válogatott - abban látja, hogy gárdája elkerülhető gólokat kapott, illetve futballistáinak sokkal agresszívebben, keményebben kell játszaniuk. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a játékosok ne a maximumot nyújtanák, vagy baj lenne a hozzáállásukkal.
"Nagyon oda kell figyelni a beadásokra, mert ilyen szituációból nagyon sok gólt kaptunk. A védelemben vannak problémák, meg kell találni azokat, akik kevesebbet hibáznak" - mondta a tréner. "Nem vagyunk idegesek. Bár nagyon fontos meccs lesz, de nem élet-halál kérdése. Ismerjük az ellenfelet, gyors, kemény játékosok alkotják, az ilyen csapatokkal mindig meggyűlt a bajunk. De tudjuk, hol nyerhetjük meg a meccset."

Paatelainen arról is beszélt, hogy sok sérültje van, de úgy vélte, helyetteseik megfelelően pótolják majd a kiesett játékosokat.
Roman Eremenko csapatkapitány szerint a keddi barátságos meccsnek, melyen 2-0-ra kikaptak az észtektől, semmi jelentősége nincs, a szombatinak viszont van. "Csak akkor tudjuk megőrizni a minimális esélyünket, hogy kijussunk a franciaországi Eb-re, ha legyőzzük a magyarokat" - mondta a középpályás.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint: Király - Fiola, Juhász, Lang, Kádár - Stieber, Gera, Tőzsér, Dzsudzsák - Németh, Priskin.

A finn válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Hradecky - Raitala, Moisander, Halsti, Arkivuo - Hetemaj, Sparv, Lam - Eremenko, Hämäläinen - Pukki.

Ha győz Finnországban a magyar labdarúgó-válogatott, három csapatosra szűkül az Európa-bajnoki részvételért folyó harc, s Dárdai Pál együttese szinte bebiztosítja a pótselejtezőt érő harmadik helyét a csoportban.

Siker esetén Magyarország négy körrel a kvalifikációs sorozat vége előtt legalább ötpontos előnyre tenne szert a negyedik helyezettel szemben, továbbá versenyben maradna a románokkal és az északírekkel az automatikus kijutást jelentő első két

helyért.
Amennyiben a magyarok győznek szombaton Helsinkiben, akkor a jelenleg negyedik finneket hét pontra leszakítják és a görögök esetleges feröeri sikerükkel is hatpontos hátrányban maradnának. Ha a szigetországiak ismét meglepik a tavalyi vb-n nyolcaddöntős görög együttest, akkor ők öt pontra lennének a magyar válogatottól.

A magyarokat öt, illetve négy ponttal megelőző románok és északírek éppen egymással találkoznak Belfastban, így ha Dzsudzsák Balázsék győznek, a vesztest vagy döntetlen esetén mindkét riválist megközelítik. Mivel a magyarok ősszel még mindkét válogatottal összecsapnak, így azok a meccsek igazi ki-ki rangadók lehetnének az automatikus részvételt jelentő pozíciókért.

Ha a Dárdai-csapat döntetlent ér el Helsinkiben, akkor jelentősen nem sikerül közelebb kerülnie az előtte álló vetélytársakhoz, viszont a harmadik helyen maradna a négypontos előny a finnekkel és - vélhetően - a görögökkel szemben. Dárdai szerint ez esetben a görögök veszélyesek lehetnek még, tekintve, hogy az utolsó fordulóban Magyarország Athénba látogat majd.

A magyarok vereségükkel is megőriznék a harmadik helyüket, de előnyük egyetlen pontra olvadna a finnekkel szemben, illetve jelentősen csökkenne az esélyük az első két hely megszerzésére.

Hogy a csoport első felének egymás közötti megmérettetése teljes legyen, a második helyezett Észak-Írország a listavezető Romániát fogadja. Az elsősorban az angol első és második osztályra épülő brit csapat 1985-ben egyszer már legyőzte Romániát a Windsor-Parkban Eb-selejtezőn - ez volt a két együttes egyetlen hivatalos tétmérkőzése ír földön. A gárda kerete ezúttal sem szűkölködik jó nevekből, hisz például Jonny Evans vagy Patrick McNair a Manchester United, Steven Davis a Southampton, Gareth McAuley és Chris Baird pedig a WBA játékosa. A válogatott legveszélyesebb futballistája egyben az egyedüli Brit-szigeteken kívüli légiósa, Kyle Lafferty, aki Svájc és Olaszország után ezúttal a Törökországban, a Rizesporban szerepel.

Ami a román csapatot illeti, Anghel Iordanescu több alapemberére sem számíthat sérülés miatt. Hiányzik majd a csapatkapitány, Razvan Rat, őt az utóbbi évek egyetlen magyar kerettagja, Sepsi László helyettesítheti. Sérült továbbá az első számú kapuvédő Costel Pantilimon, a karmester Lucian Sanmartean és az első számú csatár, Ciprian Marica is. Felépült ugyan sérüléséből, de végül nem került a 23-as keretbe a szatmári Florin Gardos és kimaradt onnan a steauás Niculae Stanciu is.

F csoport, a 6. forduló (szombat) programja:
Finnország-MAGYARORSZÁG, Helsinki 19.00 DunaTv, DigiSport1.ro
Feröer-szigetek - Görögország, Torshavn 21.45
Észak-Írország - Románia, Belfast 21.45 TVR1

Az állás:
1. Románia            5  4  1  -   7-1  13 pont
2. Észak-Írország     5  4  -  1   8-4  12
3. MAGYARORSZÁG       5  2  2  1   4-3   8
4. Finnország         5  1  1  3   5-7   4
5. Feröer-szigetek    5  1  -  4   2-7   3
6. Görögország        5  -  2  3   1-5   2

Korábban:
1. forduló (szeptember 7.):

MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)
Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)
Görögország-Románia 0-1 (0-1)
2. forduló (október 11.):
Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)
Finnország-Görögország 1-1 (0-1)
Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)
3. forduló (október 14.):
Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Finnország-Románia 0-2 (0-0)
Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)
4. forduló (november 14.):
MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)
Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)
5. forduló (március 29.):
MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0
Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)
Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)

További program:
7. forduló, szeptember 4.:
MAGYARORSZÁG-Románia 20.45
Feröer-szigetek - Észak-Írország 20.45
Görögország-Finnország 20.45
8. forduló, szeptember 7.:
Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 20.45
Finnország - Feröer-szigetek 20.45
Románia-Görögország 20.45
9. forduló, október 8.:
MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45
10. forduló, október 11.:
Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00

További szombati Eb-selejtezők programja:
D csoport:
Lengyelország-Grúzia, Varsó 19.00
Írország-Skócia, Dublin 19.00 DigiSport2.ro
Gibraltár-Németország, Faro-Loule 21.45 DigiSport1.ro
A csoport állása: 1. Lengyelország 11 pont, 2. Skócia 10 (11-5), 3. Németország 10 (9-4), 4. Írország 8, 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0

I csoport:
Örményország-Portugália, Jereván 19.00
Dánia-Szerbia, Koppenhága 21.45
Az állás: 1. Portugália 9 pont, 2. Dánia 7 (6-4), 3. Albánia 7 (4-5), 4. Szerbia 1 (6-6), 5. Örményország 1
Szerbiától 3 pont levonva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: